Η Hellenic Dance Company στο φεστιβάλ “Europalia.Europa”

Το 2007 η Hellenic Dance Company συνεχίζοντας την παράδοση συνεργασίας με καταξιωμένους, διεθνούς φήμης χορογράφους, παρουσιάζει τη δουλειά της υπό τον τίτλο “Acts of Light. Acts of Darkness” στο πλαίσιο του φεστιβάλ “Europalia.Europa” στο Βέλγιο. Συγκεκριμένα, η ομάδα εμφανίστηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο Jacques Franck των Βρυξελλών, στις 24 Οκτωβρίου και στο Πολιτιστικό Κέντρο de Meent στο Alsemberg, στις 26.

Τις δύο αυτές βραδιές, η Hellenic Dance Company εκπροσώπησε τον ελληνικό χορό με ένα πρόγραμμα, η ατμόσφαιρα του οποίου σταδιακά κλιμακώθηκε μέσα από τη ματιά Ελλήνων και ξένων δημιουργών.
Ειδικότερα, η παράσταση “Acts of Light. Acts of Darkness.” περιλάμβανε τα έργα “Uprising” του Hofesh Shechter, “Wien” του Pascal Rioult, “Urge” του Αντώνη Φωνιαδάκη και “Cover Story” του Κυριάκου Χατζηιωάννου, αλλά και το απόσπασμα από το έργο “Chronicle” (1936) της Martha Graham, με τίτλο “Steps in the Street”. Το έργο ερμήνευσαν οι χορευτές της Hellenic Dance Company και της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης.

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ
24 & 26 Οκτωβρίου 2007

ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ
20:15

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ
Πολιτιστικό Κέντρο Jacques Franck, Βρυξέλλες & Πολιτιστικό Κέντρο de Meent, Alsemberg

ΕΙΣΗΤΗΡΙΑ
Μέσω του φεστιβάλ

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ HDC
Παυλίνα Βερέμη

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
Βίκυ Κολοβού

ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ
EUROPALIA ARTS FESTIVAL

Για το φεστιβάλ Europalia.Europa 2007

Το 2007 επί τέσσερις μήνες, το φεστιβάλ Europalia.Europa προέβαλε την πολιτιστική πολυμορφία των 27 χωρών της ΕΕ, μέσω πολυάριθμων μουσικών, θεατρικών, χορευτικών, κινηματογραφικών και λογοτεχνικών εκδηλώσεων. Τα κορυφαία έργα τέχνης παρουσιάστηκαν στις Βρυξέλλες, σε όλο το Βέλγιο και σε γειτονικές χώρες. Το φεστιβάλ, που διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια, ήταν αφιερωμένο στην τέχνη και τον πολιτισμό της Ευρώπης με την ευκαιρία του εορτασμού των 50ών γενεθλίων της ΕΕ. Η ιστορία της τέχνης καθώς και ο σύγχρονος ευρωπαϊκός πολιτισμός αποτέλεσαν αντικείμενο εκθέσεων και άλλων εκδηλώσεων.

Πρόγραμμα Παράστασης

Steps in the Street [Απόσπασμα από το έργο Chronicle, 1936]

Σε απόγνωση – Άστεγος – Εξόριστος Το κομμάτι Steps in the Street της Martha Graham δημιουργήθηκε την ίδια περίοδο που ο Πικάσο ζωγράφισε την Guernica. Ήρθε στο αποκορύφωμα της μεγάλης οικονομικής κρίσης στην Αμερική, και στις απαρχές του φασισμού στην Ευρώπη. Το θέμα του έργου είναι η απόγνωση και η μοναξιά. Παρόλο που χορογραφήθηκε το 1936, το έργο αυτό εξακολουθεί ακόμη και σήμερα να αγγίζει το κοινό.

Χορογραφία: Martha Graham
Διδασκαλία Ρεπερτορίου: Πένυ Διαμαντοπούλου
Μουσική: Wallingford Riegger
Σχεδιασμός Κοστουμιών: Martha Graham
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου
Ερμηνεία: Ιωάννα Αποστόλου, Μυρτώ Γράψα, Φωτεινή Κακογεωργίου, Ματίνα Λίγδα, Κατερίνα Λιόντου, Κατερίνα Νικολοπούλου, Ναυσικά Πέππα, Σοφία Πίντζου, Νεφέλη Σταμούλη, Έλενα Σταυροπούλου, Μαρία Φουντούλη, Ίρις Φουστέρη

Wien

Πιστό στις προθέσεις του Ραβέλ, το Wien είναι μια φανταστική και μοιραία περιδίνηση με μαγικές διαστάσεις. Το βιεννέζικο βαλς – η τέλεια εικόνα της εξευγενισμένης κοινωνίας – μετατρέπεται σε σύμβολο ενός αποσαθρωμέου κόσμου που βρίσκεται στη δίνη της βίας και του εξευτελισμού. Το κομμάτι φέρει τη δηλητηριασμένη ατμόσφαιρα της απελπισίας και της μοιρολατρίας. Πρόκειται για τα χνάρια μιας ανθρωπότητας που αποτυγχάνει και για ένα προμήνυμα του θριάμβου του κακού.

Χορογραφία: Pascal Rioult
Διδασκαλία Ρεπερτορίου: Μαριάννα Τσαρτόλια
Υπεύθυνη Προβών: Όλια Τορναρίτου
Σχεδιασμός Κοστουμιών: Russ Vogler
Κατασκευή Κοστουμιών: Μαριάννα Τσαρτόλια
Μουσική: Maurice Ravel, La Valse
Σχεδιασμός Φωτισμού: David Finley
Ερμηνεία: Κυριάκος Χατζηιωάννου, Χριστόδουλος Χριστοδούλου, Ίρις Φουστέρn, Σοφία Πίντζου, Νεφέλη Σταμούλη, Βαγγέλης Τελώνης

Urge

Συνδυάζοντας τnν κινησιολογία μιας επείγουσας δυναμικής με την αγωνία μιαs ψυχική φόρτισης, οι ερμηνευτές δονούνται επηρεασμένοι από τουs σπασμούς της εποχής μας, χωρίς να ξεχνούν το ευχαριστώ της ύπαρξης.

Χορογραφία: Αντώνης Φωνιαδάκης
Μουσική: Julien Tarrde
Φωτισμοί: Αλέκοs Αναστασίου
Κοστούμια: Αντώνnς Φωνιαδάκης
Ερμηνεία: Ταξιάρxηs Βασιλάκοs, Τάσος Καραχάλιος, Κυριάκος Χατζηιωάννου, Aχιλλέας Mαvώλης, Κατερίνα Λιόντου

Uprising [Εξέγερση]

Επτά άντρες σαρώνουν τη σκηνή με μια άγρια ελπίδα στη σκιά της απελπισίας. Βομβαρδίζοντας τη σκηνή με την αιχμηρή τους ενέργεια, δημιουργούν δυνατούς δεσμούς, συμφιλιώνονται μεταξύ τους και μάχονται ξανά. Το Uprising είναι ένα ισχυρά φορτισμένο κομμάτι, με έντονη, δυναμική μουσική, σε σύνθεση του ίδιου του Shechter, που αφήνει το κοινό να δονείται.
Το έργο υπήρξε ανάθεση του Robin Howard Foundation και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο The Place του Λονδίνου, τον Ιούνιο του 2006.

Χορογραφία: Hofesh Shechter
Βοηθός Προβών: Ηλίας Λαζαρίδης
Μουσική: Hofesh Shechter & Vex d.
Επιμέλεια Κοστουμιών: Νατάσσα Δημητρίου
Σχεδιασμός Φωτισμού: Lee Curran
Προσαρμογή Φωτισμού: Αλέκος Αναστασίου
Ερμηνεία: Μιχάλης Θεοφάνους, Αχιλλέας Μανώλης, Σάββας Μπαλτσής, Χριστόδουλος Χριστοδούλου, Αντώνης Αντωνίου, Αντώνης Στρούζας, Βαγγέλης Τελώνης

Cover Story

Bacchae – The Maenad Nymphs of Dionysos
‘Agapi- love in a form of violence. Ecstasy, Bacchia- Bacchanalia: when someone gets blind from love and reach the extremes, the act of murder the person he loves.
The waiting- the absence of the one we live, makes us aggressive and confused.
 
Women waiting, wearing black; is a sign of widowing…
The absence poison them and they go beyond their feelings, they reach the darkness and rush of Bacchia (bacchanalia).
Man appears, in his nudity, as Dionysos and Pentheus at the same time. He is an ambiguous person. He brings innocence and seduction at his appearance. So, his nudity is innocent and sexy-provocative.
 
Which are the boundaries of love? Are here any? Is there law and order or justice in love? How many times we wish the one we love to die? How innocent is someone who commits murder out of love? How black and white love can be? After all who is the victim and who is the victimizer?’

Χορογραφία: Κυριάκος Χατζηιωάννου
Μουσική: Γιώργος Παπαδάκης, Σαββίνα Γιαννάτου, Tom Waits, Σταύρος Γιαγκούλης
Sound Design: Γιώργος Παπαδάκης, Κυριάκος Χατζηιωάννου
Σχεδιασμός Φωτισμών: Αλέκος Αναστασίου
Σχεδιασμός Κοστουμιών: Viri-Dotsios
Camera and Video Editing: Χριστόδουλος Χριστοδούλου
Ερμηνεία: Ιωάννα Αποστόλου, Μαρία Φουντούλη, Μυρτώ Γράψα, Κατερίνα Λιόντου, Έλενα Σταυροπούλου, Βαλασία Συμεωνίδου, Κυριάκος Χατζηιωάννου