Τορναρίτου Όλια

Η Όλια Τορναρίτου είναι αριστούχος απόφοιτος της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού της Άννας Πέτροβα και απόφοιτος του Martha Graham School of Contemporary Dance της Νέας Υόρκης. Στην Νέα Υόρκη υπήρξε μέλος του Analysis Dance Company της Βάλιας Αλεξανδράτου από το 1996 μέχρι το 2000 ενώ το 1999 επιλέχθηκε να χορέψει με το Martha Graham Dance Company στην αναβίωση του επιδραστικού έργου της Graham, Panorama (1936), σε διδασκαλία της Yuriko Kikuchi σε σειρά παραστάσεων στο ιστορικό Joyce Theatre της Νέας Υόρκης.

Από τον Σεπτέμβριο του 2000 διδάσκει στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης την τεχνική της Martha Graham στο Επαγγελματικό, Προπαρασκευαστικό και Προεπαγγελματικό τμήμα της σχολής. Είναι υπεύθυνη προβών της Hellenic Dance Company, της ομάδας χορού της σχολής, σε παραγωγές που γίνονται στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Βρυξέλλες, Παρίσι και Νέα Υόρκη). Από το 2013 χορογραφεί για τους τελειόφοιτους σπουδαστές της Κρατικής σχολής Demo της τεχνικής Martha Graham στα πλαίσια της τελικής τους παράστασης στο Black Box Theatre της σχολής. Το demo της επιλέχθηκε και παρουσιάστηκε σε όλα τα μουσικά και καλλιτεχνικά σχολεία της Αττικής στα πλαίσια ευρωπαϊκού προγράμματος ΕΣΠΑ «Ο χορός στην θεωρία και πράξη» για 3 χρόνια. Από τον Σεπτέμβριο του 2019 αποτελεί μέλος και του διδακτικού προσωπικού της επαγγελματικής σχολής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής όπου διδάσκει την τεχνική της Martha Graham. Το Demo της τεχνικής Martha Graham παρουσιάζεται από τους σπουδαστές της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στα πλαίσια της τελικής τους παράστασης, στην κεντρικη σκηνη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Από το 2000 μέχρι και σήμερα έχει διδάξει την τεχνική της Martha Graham στο κέντρο μελέτης χορού Ισιδώρας και Ραυμόνδου Ντάνκαν, στα εκπαιδευτήρια ΙΕΚ ΑΚΜΗ και ΑΞΙΑ, στο Studio Μέτσης, στην Δημοτική Σχολή Χορού Λεμεσού, στο Φεστιβάλ Χορού ΑΚΡΟΠΟΔΗΤΙ (στην Σύρο) αλλά και στις ανώτερες επαγγελματικές σχολές της Μάρι Χατζημιχάλη, Ραλλού Μάνου, στο Studio DAN.C.CE (Dance Cultural Centre) στις οποιες διδασκει μεχρι και σήμερα και συνεργαζεται σε μονιμη βαση με σεμιναριακους κυκλους με τη σχολή της Κλαίρης Γιουβανάκη (Ηρακλειο Κρήτης),την σχολη της Σοφιας Φαλιερου Συν-κινηση(Χανια Κρήτης)και την σχολή της Ανδριανής Μαρούλη Παλμός (Ζάκυνθος). Ταυτόχρονα συμμετέχει σε πολλά σεμινάρια με ερασιτεχνικές σχολές χορού στην Αθήνα και σε όλη την επικράτεια για προώθηση της τεχνικής Graham. Έχει επίσης δώσει σεμινάρια σε διάφορες σχολές στην Κύπρο. Από το 2014 διδάσκει ανελλιπώς στο DANCE DAYS CHANIA. Το 2002 και το 2012 διορίστηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού μέλος της επιτροπής των διπλωματικών εξετάσεων των ιδιωτικών επαγγελματικών σχολών χορού στην Ελλάδα για το σύγχρονο χορό και το 2006 διορίστηκε από το τμήμα Θεάτρου και Χορού του Υπουργείου Πολιτισμού αντιπρόεδρος της επιτροπής επιχορηγήσεων των ελληνικών ομάδων χορού. Τον Μάιο του 2022 της απονεμήθηκε από τον Σύνδεσμο Χορού Κύπρου και τον Δήμο Λεμεσού το βραβείο Λίλης Χούρη για την συνολική προσφορά της στον έντεχνο χορό στην Ελλάδα και στην Κύπρο.