Εκ βαθέων / De Profundis, 2017

Για 13η χρονιά, η Κρατική Σχολή Χορού, πιστή στον ραντεβού της με το κοινό και τον θεσμό του Open Studio θέλει να επικοινωνήσει “Εκ Βαθέων” με το κοινό, σε μια γιορτή του χορού και της εκπαίδευσης. Από τις 19 Ιουνίου έως τις 2 Ιουλίου στο black box της Σχολής (Ομήρου 55) παρουσιάστηκαν demo χορευτικών τεχνικών, αποσπάσματα ρεπερτορίου, διεθνείς συνεργασίες και χορογραφική δουλειά των σπουδαστών από το μάθημα της χορογραφίας.

Σε αυτό το Open Studio συμμετείχε η Joanna Wicherek σε συνεργασία με την Νανά Βάχλα σε μια μουσική performance με τίτλο “ De profundis”. Επίσης, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά υπήρξε έκθεση με τα portfolio των σπουδαστών πάνω στο μάθημα της χορογραφίας, για να γνωρίσει το κοινό καλύτερα την δημιουργική διαδικασία κατά τα τρία έτη των σπουδών, καθώς και την ερευνητική διάσταση του γνωστικού αντικειμένου της χορογραφίας.

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ
19 Ιουνίου - 2 Ιουλίου 2017

ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ
21:00

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ
ΚΣΟΤ, Θέατρο Black Box

ΕΙΣΗΤΗΡΙΑ
6€ Κατόπιν Κράτησης

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Παυλίνα Βερέμη

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ & CONCEPT ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Νανά Βάχλα

ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΧΟΡΟΓΡΑΦΙΑΣ
Νανά Βάχλα, Ίρις Καραγιάν

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ & ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΕΚΘΕΣΗΣ
Φωτεινή Κοπίλογλου, Νέλλη Σφακιανάκη, Ραφαέλα Καραγιάννη, Δημήτρης Κουτσούμπας

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΦΩΤΩΝ, ΕΠΙΒΛΕΨΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ & ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ BLACK BOX
Θωμάς Οικονομάκος

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΠΡΟΒΟΛΗΣ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Μαρία Τσολάκη

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ
Νατάσα Χασιώτη

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΕΝΤΥΠΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Αντώνης Σπορίδης

ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΝΤΕΟ, ΜΑΓΝΗΤΟΣΚΟΠΗΣΗ & ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΥΛΙΚΟΥ ΠΡΟΒΟΛΗΣ
Διονύσης Τσαφταρίδης

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
Σταύρος Χαμπάκης

ΠΑΡΑΓΩΓΗ & ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΕΝΤΥΠΩΝ
POΙNT, Εκδοτικές Επιχειρήσεις Ο.Ε.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ & ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
Μαρία Κωνσταντάκη, Κουτσούμπας Δημήτρης

ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης

Γράμμα από τη Διεύθυνση

Κάθε έργο τέχνης είναι μία εν δυνάμει εξομολόγηση με σκοπό να ακουστεί και να εισακουστεί. Όλα τα ανθρώπινα συναισθήματα που φωλιάζουν βαθιά μέσα μας ξεπλένονται με την εξομολόγηση, θυμός, πόνος, ανάμνηση, ενοχή, έρωτας, ζήλια…

Η εξομολόγηση συνιστά μοίρασμα της αλήθειας, όπως την συλλαμβάνει και την αισθάνεται ο καθένας, είναι μια πράξη που ξεπερνάει τα στενά ανθρώπινα όρια, καθώς απαιτεί δύναμη και κουράγιο, να απογυμνώσει κανείς την ψυχή του, και να εκθέσει αυτό που βαθύτερα την ταλανίζει, χωρίς φόβο.

Η τέχνη χαϊδεύει, ισορροπεί αυτή την πράξη του ανθρώπου και την φέρνει στα μέτρα των αντοχών του, επιτρέποντας τη διαμεσολάβηση μέσω της αισθητικής ή τους όποιους άλλους δρόμους επιλέξει ο δημιουργός. Με αυτή τη μορφή της προσφοράς, φέτος, το Ανοιχτό Στούντιο της ΚΣΟΤ καλωσορίζει το πολυπληθές κοινό του σε βραδιές με έργα των νεαρών σπουδαστών και τελειόφοιτων θέλοντας να τονίσει την αλήθεια της Τέχνης.

Συναντιόμαστε φέτος με την ευκαιρία των 100 χρόνων από την έκδοση του εξομολογητικού αριστουργήματος του Oscar Wilde με τον ομώνυμο τίτλο, De Profundis, και με τον μεγάλο συγγραφέα, που στο συγκεκριμένο έργο απογυμνώνεται από κάθε φτιασίδι κοσμικότητας, και ανάγει την ταπείνωσή του και τον κοινωνικό αποκλεισμό σε μνημείο ποιητικό για τις επόμενες γενιές. Χωρίς ωραιοποίηση, αλλά ταυτόχρονα με τον μεστό λόγο ενός καλλιτέχνη που ακόμα και στις στιγμές εκείνες φτιάχνει ένα πανανθρώπινο μοντέλο εσωτερικής παρατήρησης, παραδοχής της αλήθειας και προσπάθειας να ξανασηκωθεί ο άνθρωπος στο ύψος του, ξανακερδίζοντας την αξιοπρέπεια και την ανθρωπιά του, κατακτώντας τες από την αρχή με καινούριο βάθος και δύναμη. Αυτή την ειλικρίνεια, θέλουμε να επικοινωνήσουμε με τις παραστάσεις μας, αυτή την ενσυναίσθηση να καλλιεργήσουμε στην εκπαίδευση των σπουδαστών, που όμως μπορεί να επιτευχθεί μόνο με συνεχή αφοσίωση και σκληρή δουλειά.

Παυλίνα Βερέμη
Διευθύντρια της ΚΣΟΤ
Ιούνιος 2017

Πρόγραμμα Παράστασης

De Profundis / Εκ βαθέων – Έκθεση

Morality does not help me
I am a born antinomian
I am one of those who are made for exceptions, not for laws.
Religion does not help me
Τhe faith that others give to what is unseen, I give to what one can touch, and look at.
Reason does not help me
It tells me that the laws under which I am convicted are wrong and unjust laws, and the system under which I have suffered a wrong and unjust system.
Oscar Wilde

Το έργο De Profundis γράφτηκε το 1987 από τον Oscar Wilde κατά την διάρκεια του εγκλεισμού του στις φυλακές του Reading Gaol. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο κείμενο: μέρος μιας απολογίας, μέρος μιας αισθητικής πραγματείας, μέρος μιας θρησκευτικής απολογίας, μέρος μιας απάντησης προς την θρησκεία, μια επιστολή που απευθύνεται σε έναν ιδιωτικό παραλήπτη, αλλά γραμμένη για να την διαβάσει το ευρύτερο κοινό. Είναι ένα γράμμα από τον Wilde προς τον εαυτό του και την ίδια στιγμή ένα από τα μεγαλύτερα και πιο περίπλοκα γράμματα αγάπης που έχουν γραφτεί ποτέ.

Η φετινή έκθεση με τα portfolios των σπουδαστών από το μάθημα της χορογραφίας, εμπνέεται από το έργο του Oscar Wilde. Η έκθεση θέλει να αποκαλύψει στο κοινό την διαδικασία κατά τα τρία έτη των σπουδών. Η εκ βαθέων έρευνα των σπουδαστών παρουσιάζεται αναδεικνύοντας έννοιες όπως: ιδέα, δομική επεξεργασία, σωματοποίηη, χρήση και επεξεργασία του χώρου, διεπιστημονικότητα, πηγές, μεθοδολογία.

Από το πρώτο βήμα τους ως την αποφοίτηση, οι σπουδαστές αναζητούν την ιδιαίτερη δημιουργική φωνή τους και ενθαρρύνονται να την ακούσουν βαθιά και να παράξουν αυτόνομα έργα, πρωτότυπα και αληθινά στην πηγή τους. Για τον λόγο αυτό καλούνται να αντιμετωπίσουν τους εαυτούς τους και την τέχνη τους με ιδιαίτερη αυτοσυγκέντρωση και αφοσίωση. Συχνά η «κραυγή» τους απέναντι στο κοινωνικό status quo εκφράζεται ωμά αλλά και περίτεχνα μέσω της δουλειάς τους. Όπως ο Wilde με τον εγκλεισμό του, ο καλλιτέχνης κατά κάποιον τρόπο «δεσμεύεται» από την τέχνη του: ο μουσικός με το όργανο του, ο ζωγράφος με τον καμβά του και ο χορευτής με το σώμα του. Ωστόσο, αυτή η δέσμευση είναι μια επιλογή με βαθιές υπαρξιακές συνέπειες, έκδηλες στη σωματική έκφραση του, μια έκφραση που συνεισφέρει κοινωνικά.

Η τέχνη αρχίζει εκεί που τελειώνει η απομίμηση
Oscar Wilde

Καλεσμένη από την Κ.Σ.Ο.Τ. σε συνεργασία με την Νανά Βάχλα, η μουσικός Joanna Wicherek, θα παρουσιάσει ένα δείγμα δουλειάς από το έργο του Frederic Rzewski De Profundis.

Demo Τεχνικής Graham

Η Όλια Τορναρίτου, με συνοδοιπόρο την μουσική του Λουκά Τσολακιάν, παραδίδει μια σπουδή με πίστη και σεβασμό στη δομή και τις βασικές αρχές της τεχνικης της μεγάλης δημιουργού. Μουσική, κίνηση και φόρμα σε αρμονία μεταξύ τους, εμπνέουν τους χορευτές να ερμηνεύσουν με πειθαρχία το “απόσταγμα” της τεχνικής αυτής. Το κοινό έχει την ευκαιρία να βιώσει τη δυναμική, τη μουσικότητα, τη θεατρικότητα και τη δραματικότητα που η Μάρθα Γκραχαμ είχε διοχετευσει στο πολυετές έργο της.

Χορογραφική Σύνθεση: Όλια Τορναρίτου
Μουσική: Λουκάς Τσολακιάν (εμπνευσμένη από έργα του Heitor Villa-Lobos)
Ερμηνεία: Αρβανιτάκης Βασίλης, Βασιλόπουλος Γιώργος, Βλάχου-Κογχυλάκη Ξένια, Βούρου Μαρία, Δρακοπούλου Δάφνη, Ευαγγέλου Πολίνα, Ζούκα Βέρα, Ηλιοπούλου Ελευθερία, Ιατρίδου Αριστέα, Κακολύρη Μαρία, Καπνίση Βεατρίκη, Κοντομανώλη Ξένια, Λάτα Τζο, Μαρτίου Σοφία, Μοσχόπουλος Ευθύμης, Μπουμπουχερόπουλος Ραφαήλ, Προμπονά Χριστίνα

Diversion of Angels

Το Diversion of Angels, χορογραφία του 1946, αναφέρεται στην αγάπη για τη Ζωή και την αγάπη για τον Έρωτα.
Μιλάει για την πρώτη συνάντηση και τον πρώτο αποχωρισμό.
Η Λευκή, η Κόκκινη, η Κίτρινη είναι οι τρεις διαφορετικές όψεις της Γυναίκας.
Η εμπειρία, ο ενθουσιασμός, η θλίψη, η τρυφερότητα της Αγάπης.
Μας αποκαλύπτεται το εσωτερικό τοπίο της ανθρώπινης ψυχής.

Χορογραφία: Martha Graham
Μουσική: Norman Dello Joio
Διδασκαλία Ρεπερτορίου/Restaging: Πένυ Διαμαντοπούλου
Ερμηνεία: Αρβανιτάκης Βασίλης, Βασιλόπουλος Γιώργος, Βλάχου-Κογχυλάκη Ξένια, Βούρου Μαρία, Δρακοπούλου Δάφνη, Ευαγγέλου Πολίνα, Ζούκα Βέρα, Ηλιοπούλου Ελευθερία, Ιατρίδου Αριστέα, Κακολύρη Μαρία, Καπνίση Βεατρίκη, Κοντομανώλη Ξένια, Λάτα Τζο, Μαρτίου Σοφία, Μοσχόπουλος Ευθύμης, Μπουμπουχερόπουλος Ραφαήλ, Προμπονά Χριστίνα

Extented Roots – Demo Τεχνικής Release

Χορογραφία: Νίκος Καλογεράκης
Μουσική: Πόντιοι και Ινδοί
Ερμηνεία: Αγγελάτου Μυρτώ, Ανδρεουλάκη Θέμις, Βασιλή Νίκη, Γεωργιάδη Μυρτώ, Καραμπάτσου Μελισσάνθη, Κασιδόκωστα Μαρία, Κοτσάνη Μελίτα, Κότσαρης Μάνος, Κουτσοπέτρου Σωτηρία, Μακρή Βάσω, Μαρκά Μπονισέλ Άννα, Μαστροθεοδώρου Ζωή, Μπουλμπασάκου Παγώνα, Μωυσή Σαμάνθα, Ξυδιά Θεανώ, Νούσκας Βαρελάς Αλέξανδρος, Παζιργιαννίδη Δανάη, Παπαδόπουλος Άγγελος, Πετροπούλου Ευγενία, Πότσιος Αυγουστίνος, Σαριπανίδου Ελπινίκη, Σκούρου Ελπίδα, Σταυροπούλου Αθηνά, Τζούμα Φωτεινή, Τομαζένκο Νάντια, Τσέτουρα Αφροδίτη

Wear Your Wounds

Απόρριψη.Ένα αίσθημα που κάθε άνθρωπος έχει βιώσει, μια πραγματικότητα που όλοι εχουν κληθεί να αντιμετωπίσουν στις διαφορετικές μορφές της. Σώματα παγιδευμένα στην απομόνωση, προσπαθούν να φροντίσουν τις πληγές τους συνειδητοποιώντας πως ο μόνος τρόπος θεραπείας και απελευθέρωσης ειναι η αποδοχή τους.

Χορογραφία: Μαριλένα Δάρα
Mουσική: Otis Jones – Wear Your Wounds
Κείμενο: Man and woman in bed at 10pm. Poem by Charles Bukowski
Ερμηνεία: Αρβανιτάκης Βασίλης, Βασιλόπουλος Γιώργος, Βλάχου-Κογχυλάκη Ξένια, Βούρου Μαρία, Δρακοπούλου Δάφνη, Ευαγγέλου Πολίνα, Ζούκα Βέρα, Ηλιοπούλου Ελευθερία, Ιατρίδου Αριστέα, Κακολύρη Μαρία, Καπνίση Βεατρίκη, Κοντομανώλη Ξένια, Λάτα Τζο, Μαρτίου Σοφία, Μοσχόπουλος Ευθύμης, Μπουμπουχερόπουλος Ραφαήλ, Προμπονά Χριστίνα

Εργασίες Μαθήματος Χορογραφίας

Α’ έτος
Μελέτη της μουσικής / Σωματοποίηση της μουσικής και εμβάθυνση σε ποιοτικά και δομικά χαρακτηριστικά / Το σώμα σαν μουσικό όργανο / Σόλο / Ντουέτο

Β’ έτος
Αναφορά σε εικαστικό έργο / μελέτη του χώρου μέσα από την σχέση των σωμάτων / τρίο – κουιντέτο

Γ’ έτος
Προσωπική έρευνα και επιλογή θέματος: δημιουργία ομαδικής χορογραφίας με προαιρετική χρήση σκηνικών-αντικειμένων, ήχου και λοιπών αναπαριστατικών στοιχείων.