Aνοιχτό Στούντιο / Open Studio #9

Μήνυμα από τη Διεύθυνση

Η Κρατική Σχολή Χορού, σε πείσμα των καιρών, διατήρησε τα «κεκτημένα» της ποιότητας στην εκπαίδευση που προσφέρει. Επιπλέον, για άλλη μια χρονιά, σας προσκαλεί στο Open Studio, για να δείτε το αποτέλεσμα της δουλειάς στον τομέα της χορογραφικής δημιουργίας και παρουσιάζοντας τα σύντομης διάρκειας, επιλεγμένα έργα των σπουδαστών και των τριών ετών της Σχολής. Η ΚΣΟΤ διδάσκει τη χορογραφική σύνθεση, και φιλοδοξεί να αλλάξει τον τρόπο που αντιμετωπίζεται εν γένει η χορογραφική δημιουργία. Βγάζοντας τη σύνθεση από το ασαφές τοπίο της ρομαντικής έμπνευσης, μπορούμε να ελπίζουμε ότι η Ελλάδα θα βγάλει μελλοντικά τις δικές της γενιές αυτόνομων καλλιτεχνών, με συνείδηση της καλλιτεχνικής διαδικασίας και προσωπική – όσο και αναγνωρίσιμη ελπίζουμε- ταυτότητα.

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ
7 - 17 Ιουνίου 2013

ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ
21:00

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ
ΚΣΟΤ, Θέατρο Blackbox

ΕΙΣΗΤΗΡΙΑ
Κατόπιν κράτησης με σειρά προτεραιότητας

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Παυλίνα Βερέμη

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΧΟΡΟΓΡΑΦΙΑΣ
Ίρις Κάραγιαν

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΦΩΤΙΣΜΩΝ
Αλέκος Αναστασίου

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ, ΜΕΛΕΤΗ & ΕΠΙΒΛΕΨΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ BLACK BOX
Θωμάς Οικονομάκος

ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ
Ανδρέας Χυτήρης

ΚΕΙΜΕΝΑ
Νατάσσα Χασιώτη

ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ ΕΝΤΥΠΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Αντώνης Σπορίδης

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
Ειρήνη Κρίκου

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
Βίκυ Κολοβού

ΠΑΡΑΓΩΓΗ / ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΕΝΤΥΠΟΥ
Βιβλιοσυνεργατική ΑΕ

ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης

Στις φετινές μας παραστάσεις του Open Studio στο Black Box, θα μπορέσετε επιπλέον να παρακολουθήσετε demo από μαθήματα σύγχρονων τεχνικών που διδάσκονται στη Σχολή, και συγκεκριμένα των τεχνικών release (σε δύο διαφορετικές εκδοχές) και της τεχνικής της Μάρθα Γκράχαμ. Ένα σύντομο απόσπασμα από το έργο της Μάρθα Γκράχαμ Temptations of the Moon σε διδασκαλία της Πένυς Διαμαντοπούλου συμπληρώνει την παράσταση, που ολοκληρώνεται με το έργο «Almost in Panic» του Tono Lackhy. Το Open Studio, η πειραματική σκηνή της ΚΣΟΤ έχει κερδίσει το κοινό, και είμαστε πολύ υπερήφανοι που μπορούμε και φέτος να σας προσκαλέσουμε σε ένα πρόγραμμα ποιότητας.

Παυλίνα Βερέμη
Διευθύντρια της ΚΣΟΤ

Πρόγραμμα παράστασης

Temptations of the Moon (1986) [απόσπασμα]

Στα μέσα της δεκαετίας του ’80, η φημισμένη ομάδα χορού της Martha Graham βρισκόταν στο καλλιτεχνικό της ζενίθ. Έχοντας ήδη συνεργαστεί με την εμβληματική χορογράφο για περισσότερες από μία δεκαετίες, οι ερμηνευτές της έδωσαν σάρκα και οστά στο όραμα της Graham και εδραίωσαν την τεχνική της ως μία επιστημονική έρευνα πάνω στο σώμα του χορευτή. Εκείνη με τη σειρά της, για να αναδείξει τη χορευτική δεξιοτεχνία με την οποία χειρίζονταν το κινητικό της λεξιλόγιο οι χορευτές της, και εμπνευσμένη από τη σουΐτα για χορό του Béla Bartók, χορογράφησε το Temptations of the Moon. Σήμερα οι νέοι χορευτές της ΚΣΟΤ, χάρη στη σωματική τους δύναμη και εκφραστικότητα, θα σας παρουσιάσουν ένα απόσπασμα αυτού του έργου.

Χορογραφία: Martha Graham
Διδασκαλία Ρεπερτορίου: Πένυ Διαμαντοπούλου
Μουσική: Béla Bartók, Dance Suite
Ερμηνεία: Αποστολάτου Ειρήνη, Γεωργιτσοπούλου Εύα, Ζάττα Ειρήνη, Ζερβόπουλος Θανάσης, Καραχανίδης Τάσος, Κολυβά Δάφνη, Κουτσούμπας Δημήτρης, Κωνσταντίνου Κωνσταντίνα, Μανουκιάν Μαρία, Μπουτάτη Βιβή, Ξιντάρα Ναντίν, Ξυραφάκης Χρήστος, Ράινχαρτ Χριστίνα, Παπαναγιώτου Στάθης, Χατζηβασιλείου Ήβη, Αλαμάνος Ντένης, Σιώρας Γιώργος, Σταυρόπουλος Αλέξανδρος, Χρυσαφίδης Κώστας.

Demo Τεχνικής Graham

Η κίνηση δεν λέει ποτέ ψέμματα. Αυτός είναι ο νόμος της ζωής του χορευτή, ο νόμος από τον οποίο καθορίζεται η εικόνα του.Έπειτα έρχεται η καλλιέργεια του ‘είναι’. Τότε είναι που η προσωπικότητα του ερμηνευτή αναδεικνύεται και όσο το άτομο μεγαλώνει, το προσωπικό γίνεται λιγότερο προσωπικό.Τέλος έρχεται η ευφορία ως αποτέλεσμα της πίστης· πίστης στη ζωή, στην αγάπη, στους ανθρώπους, στην πράξη του χορού. Όλα αυτά είναι απαραίτητα σε κάθε αναπαράσταση της ζωής που είναι δυνατή, πλούσια σε νόημα, και ικανή να μαγνητίσει
[Απόσπασμα από το βιβλίο της Martha Graham Blood Memory]

Χορογραφία: Όλια Τορναρίτου
Μουσική: Τσολακιάν Λουκάς
Ερμηνεία: Αποστολάτου Ειρήνη, Γεωργιτσοπούλου Εύα, Ζάττα Ειρήνη, Ζερβόπουλος Θανάσης, Καραχανίδης Τάσος, Κολυβά Δάφνη, Κουτσούμπας Δημήτρης, Κωνσταντίνου Κωνσταντίνα, Μανουκιάν Μαρία, Μπουτάτη Βιβή, Ξιντάρα Ναντίν, Ξυραφάκης Χρήστος, Παπαναγιώτου Στάθης, Ράινχαρτ Χριστίνα, Χατζηβασιλείου Ήβη, Κεφάλας Στέλιος.

Demo Τεχνικής Release #1

Χορογραφία: Νίκος Καλογεράκης
Μουσική: Devil Circle – The Cracow Klezmer Band
Ερμηνεία: Αλαμάνος Ντένης, Αντωνάκος Άγγελος, Γκόλια Λαμπρινή, Δαμιανού Ελλάδα, Κατράκη Ίρις, Κεχαγιά Τόνια, Κουτίτσα Νικολέτα, Λαγουδάκη Δέσποινα, Λαιμού Ασπασία, Μολυμπάκης Ιάκωβος, Παπαδοπούλου Μαρία, Αναργύρου Αγγελική, Σιώρας Γιώργος, Σκορδίλης Περικλής, Σταυρινού Μάρω, Σταυρόπουλος Αλέξανδρος, Χριστοφόρου Κατερίνα, Χρυσαφίδης Κώστας.

Demo Τεχνικής Release #2

Χορογραφία: Κωνσταντίνα Ευθυμιάδου
Μουσική: Εinstürzende Νeubauten – Zentrifuge
Ερμηνεία: Αποστολάτου Ειρήνη, Γεωργιτσοπούλου Εύα, Ζάττα Ειρήνη, Ζερβόπουλος Θανάσης, Καραχανίδης Τάσος, Κολυβά Δάφνη, Κουτσούμπας Δημήτρης, Κωνσταντίνου Κωνσταντίνα, Μανουκιάν Μαρία, Μπουτάτη Βιβή, Ξιντάρα Ναντίν, Ξυραφάκης Χρήστος, Παπαναγιώτου Στάθης, Ράινχαρτ Χριστίνα, Χατζηβασιλείου Ήβη.

Almost in Panic

Ο Tono Lackhy, στην νέα συνεργασία του με την ΚΣΟΤ, χορογραφεί το Almost in Panic, παίζοντας με την ταχύτητα σε ρυθμούς «εκκωφαντικούς». Στα 13 λεπτά της χορογραφίας του, οι χορευτές του κινούνται σε σύνολο ή ξεφεύγουν σε σύντομα σόλι αυξομειώνοντας το ρυθμό τους. Το έργο, χωρισμένο σχεδόν αόρατα σε τρία μέρη, που ορίζονται από την ταχύτητα εκτέλεσης των κινήσεων, βάζει τους ερμηνευτές να παίρνουν διαστάσεις σχεδόν καρτουνίστικες όπως καταλαμβάνονται από τον πανικό της σύγχρονης ζωής και τα τεκταινόμενα στον κόσμο γύρω μας.

Χορογραφία: Tono Lachky
Μουσικη: Serenade No. 9 in D Major, K. 320, Posthorn-Serenade: VII. Finale: Presto – Mozart / Infirmata Vulnerata (motet for Solo Voice, Two Violins and Continuo) – Scarlatti / Le nozze di Figaro, K. 492: Overture – Mozart
Ερμηνεία: Aλαμάνος Ντένης, Σπορίδης Αντώνης, Μπίτου Χριστίνα, Αποστολάτου Ειρήνη, Ζάττα Ειρήνη,Γεωργιτσοπούλου Εύα, Μανουκιάν Μαρία, Παπαναγιώτου Στάθης, Ξυραφάκης Χρήστος, Σταυρόπουλος Αλέξανδρος, Χριστοφόρου Κατερίνα

Χορογραφίες των σπουδαστών

Οι σπουδαστές και των τριών ετών της ΚΣΟΤ, δείχνουν και φέτος το αποτέλεσμα της δουλειάς τους στο μάθημα της Χορογραφίας, μέσα από επιλεγμένα έργα. Με σόλι, ντουέτα ή πολυπρόσωπα έργα, ανάλογα με το έτος και τις απαιτήσεις του μαθήματος, οι σπουδαστές της Σχολής μαθαίνουν να αντιμετωπίζουν τη δημιουργική διαδικασία με τα μάτια της φαντασίας, αλλά και τη στέρεη λογική της σύνθεσης. Τα θέματα που εμπνέουν τους σπουδαστές πηγάζουν από την ιστορία, τη λογοτεχνία, τη μουσική, τα εικαστικά και ασφαλώς από την καθημερινότητα.

Υπεύθυνη μαθήματος Χορογραφίας: Ίρις Καραγιάν
Χορογραφούν οι σπουδαστές: Βαλσαμάκη Αναστασία, Δημητριάδη Δανάη,
Καδινοπούλου Νεφέλη, Μερτζάνη Δήμητρα, Μπάρκουλη Κωνσταντίνα, Παντερμαλή Νατάσα, Φραντζή Νικολέτα, Αναργύρου Αγγελική, Γκόλια Λαμπρινή, Δαμιανού Ελλάδα, Παπαδοπούλου Μαρία, Σταυρινού Μάρω, Χριστοφόρου Κατερίνα, Καραχανίδης Τάσος, Κολυβά Δάφνη, Κουτσούμπας Δημήτρης, Μπουτάτη Βιβή, Ξυραφάκης Χρήστος, Παπαναγιώτου Στάθης.