Πορφυριάδης Αλέξιος

Ο Αλέξης Πορφυριάδης είναι συνθέτης και μουσικός θεωρητικός. Ολοκλήρωσε τις διδακτορικές του σπουδές στον τομέα της μουσικής σύνθεσης στο Πανεπιστήμιο Bath-Spa/Αγγλία το 2016 με υπεύθυνο καθηγητή τον James Saunders. Σπούδασε επίσης σύνθεση στο Πανεπιστήμιο Μουσικής και Παραστατικών Τεχνών του Graz/Αυστρία (1997-2004, Μaster και Postgraduate) με τους Gerd Kühr, Beat Furrer, Mathias Spahlinger και μουσικά θεωρητικά και πιάνο στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης (Δίπλωμα Πιάνου και Πτυχίο Φούγκας). Επίσης έχει παρακολουθήσει σεμινάρια και μαθήματα σύνθεσης με σημαντικούς ευρωπαίους συνθέτες όπως οι Enno Poppe, Bernhard Lang, George Aperghis, Manos Tsangaris, Erich Urbanner.

Συνθέσεις του έχουν παρουσιαστεί σε διεθνή και τοπικά φεστιβάλ καθώς και σε μεμονωμένες συναυλίες στην Ευρώπη, τις και τον Καναδά. Οι διακρίσεις και τα βραβεία που έχει λάβει περιλαμβάνουν: το Πρώτο Βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό Σύνθεσης Franco Evangelisti στη Ρώμη/Ιταλία, το Τρίτο Βραβείο στο διεθνή διαγωνισμό σύνθεσης Molinari Quartet Competition Montreal/Καναδάς, το Κρατικό Βραβείο για την προώθηση της μουσικής της πόλης του Graz/Αυστρία, την Κρατική Υποτροφία για τη Μουσική Σύνθεση της Αυστριακής Δημοκρατίας, την Υποτροφία του Υπουργείου Επιστήμης και Κουλτούρας της Αυστριακής Δημοκρατίας για ιδιαίτερες ακαδημαϊκές επιδόσεις και την υποτροφία για την σύνθεση του Carl Michael Ziehrer Trust Βιέννη/Αυστρία.

Ο Α.Πορφυριάδης έχει διδάξει μουσικά θεωρητικά, πιάνο και αυτοσχεδιασμό μεταξύ άλλων στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης., στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, στα Δημοτικά Ωδεία Θεσσαλονίκης και Αμαρουσίου, στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης (ΚΣΟΤ), στην επαγγελματική σχολή χορού ΑΚΤΙΝΑ, σε ιδιωτικά ωδεία στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα και σε πλήθος εργαστηρίων στην Ελλάδα και την Κύπρο. Ως αυτοσχεδιαστής έχει συνεργαστεί με μουσικούς, χορευτές και εικαστικούς παρουσιάζοντας παραστάσεις στην Ελλάδα, την Αυστρία και τη Σερβία. Είναι συνιδρυτής της μακροβιότερης ομάδας αυτοσχεδιασμού στην Ελλάδα, του 6daEXIt Improvisation Ensemble, καθώς και του συνόλου αυτοσχεδιασμού WHI ensemble. Τέλος, μαζί με άλλους 4 συνθέτες έχει ιδρύσει την Αστική Μη-Κερδοσκοπική Εταιρία Music Is Network (http://musicisnetwork.wordpress.com/) με έδρα την Αθήνα που έχει ως στόχο την προώθηση της σύγχρονης μουσικής και τέχνης.

alexisporfiriadis.blogspot.gr