Aνοιχτό Στούντιο / Open Studio #8

Όπως κάθε χρόνο, πιστοί στο ραντεβού τους με το κοινό, από τις 20 Ιουνίου μέχρι τις 5 Ιουλίου 2012, οι σπουδαστές και οι καθηγητές της Κρατικής Σχολής Χορού (ΚΣΟΤ) παρουσίασαν χορογραφίες, αλλά και demo των τεχνικών που διδάσκονται στα τρία έτη του προγράμματος σπουδών.

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ
20 Ιουνίου - 5 Ιουλίου 2012

ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ
20:30

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ
ΚΣΟΤ, Θέατρο Blackbox

ΕΙΣΗΤΗΡΙΑ
Κατόπιν κράτησης με σειρά προτεραιότητας

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Παυλίνα Βερέμη

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΧΟΡΟΓΡΑΦΙΑΣ
Ίρις Κάραγιαν

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΦΩΤΙΣΜΩΝ
Αλέκος Αναστασίου

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ, ΜΕΛΕΤΗ & ΕΠΙΒΛΕΨΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ BLACKBOX
Θωμάς Οικονομάκος

ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ
Ανδρέας Χυτήρης

ΚΕΙΜΕΝΑ
Νατάσσα Χασιώτη

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΕΝΤΥΠΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Αντώνης Σπορίδης

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
Κωνσταντίνος Ρήγος
Ειρήνη Κρίκου

PROMO TRAILER VIDEO
Θανάσης Ζερβόπουλος

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
Βίκυ Κολοβού

ΠΑΡΑΓΩΓΗ / ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΕΝΤΥΠΟΥ
Βιβλιοσυνεργατική ΑE

ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης

Ευχαριστούμε θερμά τον Γεράσιμο Ρήγα για την ιδέα του να σκηνοθετήσει το ντοκυμαντέρ Βlackbox.

Οι σπονδυλωτές παραστάσεις που κέρδισαν την αγάπη του κόσμου συνεχίστηκαν για όγδοη χρονιά. Η καθιέρωσή τους σε ετήσια βάση οφείλεται στην ευτυχή σύμπραξη τριών παραγόντων: πολλών εξαιρετικών χορευτών, ενός επιτυχημένου προγράμματος και της επιθυμίας του κοινού να δει καλό χορό. Οι παραστάσεις φιλοξενήθηκαν στο χώρο της Σχολής (Ομήρου 55). Όπως κάθε χρόνο, ο σκοπός του θεσμού “Ανοιχτό Στούντιο” είναι να διευρυνθεί το κοινό του χορού, να γίνει γνωστή η δουλειά που γίνεται στην ΚΣΟΤ παρά τις αντιξοότητες και τις δυσκολίες των καιρών, και να απολαύσουν όσοι προσέλθουν, τα ελπιδοφόρα βήματα των νεαρών χορευτών και μελλοντικών χορογράφων, λίγο πριν την είσοδό τους στον επαγγελματικό χώρο.

Η βραδιά περιλάμβανε σύντομα δείγματα (demo) των τεχνικών σύγχρονου χορού που διδάσκονται στη Σχολή, καθώς και μικρό απόσπασμα από το έργο της Μάρθα Γκράχαμ Appalachian Spring. Επίσης, χορογραφίες του Κωνσταντίνου Ρήγου, του Tono Lachky και των σπουδαστών της σχολής.

Appalachian Spring

«Έχουμε διερωτηθεί για γενιές για το ‘κορυφαίο αμερικανικό μυθιστόρημα’, αυτό το ‘αριστούργημα’ που δεν έχει γραφεί … Μήπως, σε αυτόν τον αιώνα του χορού, η μεγάλη αμερικανική δημιουργία για την οποία μιλάμε δεν είναι τελικά ένα μυθιστόρημα, αλλά μια χορογραφία; Μήπως πρόκειται για την Άνοιξη των Απαλαχίων [Appalachian Spring]; Ναι. Είμαι βέβαιος.»
Ρίτσαρντ Φίλιπ, Διευθυντής του περιοδικού Dance

Το απόσπασμα αυτό του Appalachian Spring αποτελεί εξαίρετο δείγμα γραφής της μεγάλης χορογράφου, που επεξεργάστηκε στα έργα της τόσο ζητήματα της γυναικείας ταυτότητας όσο και της εθνικής καταγωγής της.

Χορογραφία: Martha Graham (1944)
Διδασκαλία Ρεπερτορίου: Πένυ Διαμαντοπούλου
Μουσική: Aaron Copland
Ερμηνεία: Andi Xhuma, Αλέξανδρος Βαρδαξόγλου, Άρης Παπαδόπουλος, Αντώνης Σπορίδης, Αλέξης Φουσέκης, Ιωάννα Αντώναρου, Ελίνα Δολιανίτη, Μαριλένα Δάρα, Μαρία Δουλγέρη, Πολίνα Καλαποθαράκου, Χριστιάνα Κοσιάρη, Μπίλιω Μαρνέλη, Χριστίνα Μπίτου, Πηνελόπη Μωρούτ, Ραφαέλα Πετράι, Ολεξάνδρα Ρογκόβσκα, Νατάσα Σαραντοπούλου, Αλεξάνδρα Σαρρηγεωργίου, Αριαδνη Ψυχογιοπούλου

Λευκός Θόρυβος

Απόσπασμα από την παράσταση Λευκός Θόρυβος.

Χορογραφία: Κωνσταντίνος Ρήγος
Διδασκαλία Χορογραφίας: Μαρκέλλα Μανωλιάδη
Μουσική: Pergolesi – Stabat Mater
Επιμέλεια Σκηνικού & Κοστουμιών: Κωνσταντίνος Ρήγος
Ερμηνεία: Μαρία Δουλγέρη, Άρης Παπαδόπουλος, Ιωάννα Αντώναρου, Andi Xhuma, Δημήτρης Κουτσούμπας, Χρήστος Ξυραφάκης, Ειρήνη Ζάττα, Έυα Γεωργιτσοπούλου, Βιβή Μπουτάτη, Γιώργος Σιώρας

Grand Allegro (Demo)

Χορογραφία: Pierre Tavernier
Μουσική: Adolphe Adam – Second Act Giselle Variaton Albrecht
Συνοδεία Πιάνου: Σόνια Καραγιαννίδου
Ερμηνεία: Ήβη Χατζηβασιλείου, Εύα Γεωργιτσοπούλου

Old Man’s Dream

Με πηγή έμπνευσης και αφετηρία τον κόσμο των κινούμενων σχεδίων, ο Σλοβάκος Τono Lachky, στη δεύτερη συνεργασία του με την ΚΣΟΤ, δημιουργεί έναν κόσμο όπου το απίθανο γίνεται πιθανό και το αδύνατο δυνατό, μ’ άλλα λόγια, δημιουργεί έναν κόσμο όπου τα όνειρα εκπληρώνονται χωρίς κίνδυνο.

Ο χορογράφος εστιάζει ιδιαίτερα στην ιδιοσυγκρασία και τις ιδιαίτερες ικανότητες του κάθε χορευτή, προτού τις αποδομήσει με χιούμορ. Άλλωστε η ατομικότητα και η διαφορετικότητα είναι βασικά συστατικά στον κόσμο της φαντασίας, προκειμένου αυτός να λάμψει με τα διαφορετικά «χρώματα» της προσωπικότητας του καθενός.

Ο Τono Lachky κάνει χρήση της αθλητικότητας του κάθε περφόρμερ, δίνοντάς του ταυτόχρονα μια ιδιαίτερη θέση μέσα στο έργο, ανάλογα με το ύφος του καθενός. Στο έργο αυτό, όπως στα κινούμενα σχέδια και «τους σουρεαλιστικούς πίνακες, όλα μπορούν να συμβούν,» όπως λέει ο ίδιος.

Χορογραφία: Tono Lackhy
Μουσική: Luigi Cherubini, Franz Von Suppe, Johann Sebastian Bach
Ερμηνεία: Μαρία Μανουκιάν, Ειρήνη Αποστολάτου, Κατερίνα Χριστοφόρου, Πηνελόπη Μωρούτ, Εύα Γεωργιτσοπούλου, Άρης Παπαδόπουλος, Αλέξανδρος Βαρδαξόγλου, Αλέξης Φουσέκης, Ντένης Αλαμάνος, Κώστας Χρυσαφίδης, Αλέξανδρος Σταυρόπουλος, Andi Xhuma, Ραφαέλα Πετράι

Folly

Οι Paul Blackman και Χριστίνα Γουζέλη, δημιουργούν ένα έργο- σύντομη ματιά στην ιστορία ενός ζευγαριού, από τη γνωριμία ως το τέλος της σχέσης τους, με όλα τα στερεότυπα μιας τυπικής γνωριμίας και επικοινωνίας, αλλά και την καταστροφική επιρροή του έξω κόσμου με τις απαιτήσεις του, που συντείνει στην μεταξύ των δύο ασυνεννοησία. Συνέπεια των πιέσεων η φθορά και η απομάκρυνση. Η ιστορία του ζευγαριού είναι τελικά περισσότερο το χρονικό μιας τρέλας, μιας τρέλας που δεν είναι στίγμα, αλλά ένα λάθος από το οποίο μπορεί ακόμη και να μάθει κανείς.

Χορογραφία: Χριστίνα Γουζέλη & Paul Blackman (Juk-sta-poz Dance Company)
Μουσική: Cliff Martinez, Johnny Greenwood, Oneohtrix Point Never, Johnny Cash, Jorane
Ερμηνεία: Andi Xhuma, Αλέξανδρος Βαρδαξόγλου, Άρης Παπαδόπουλος, Αντώνης Σπορίδης, Αλέξης Φουσέκης, Ιωάννα Αντώναρου, Ελίνα Δολιανίτη, Μαριλένα Δάρα, Μαρία Δουλγέρη, Πολίνα Καλαποθαράκου, Χριστιάνα Κοσιάρη, Μπίλιω Μαρνέλη, Χριστίνα Μπίτου, Πηνελόπη Μωρούτ, Ραφαέλα Πετράι, Ολεξάνδρα Ρογκόβσκα, Νατάσα Σαραντοπούλου, Αλεξάνδρα Σαρρηγεωργίου, Αριάδνη Ψυχογιοπούλου

Το ταξίδι του Λεβέντη (Demo Ρυθμικής)

Χορογραφία: Σπουδαστές του β’ έτους Διδασκαλία Ρυθμικής: Αγγελική Σίμου
Μουσική: Μιχάλης Κλαπάκης
Ερμηνεία: Όλοι οι σπουδαστές του β’ έτους

Εργασίες Σπουδαστών

Μικρές Σπουδές στη Μουσική

Μικρές σπουδές πάνω σε μουσική Bach, Vivaldi, Scarlatti, Pergolesi. Σόλι από τους σπουδαστές του Α’ έτους, μια ευρηματική άσκηση με σκοπό τη διερεύνηση των σχέσεων σώματος και χώρου, κίνησης και μουσικής, αλλά και ταυτόχρονη ανίχνευση θεμάτων όπως η μοναξιά, η αλλαγή διαθέσεων, η κοινωνική και ατομική ταυτότητα.

Sonata in D Minor
Χορογραφία: Αντωνία Κεχαγιά
Μουσική: Domenici Scarlatti
Ερμηνεία: Λαμπρινή Γκόλια

Stabat Mater
Χορογραφία: Νικολέτα Κουτίτσα
Μουσική: Giovanni Pergοlesi
Ερμηνεία: Ελλάδα Δαμιανού

L’ Estro Armonico
Χορογραφία: Αγγελική Ποταμιανού
Μουσική: Antonio Vivaldi
Ερμηνεία: Κώστας Χρυσαφίδης

Ουράνια Περιπλάνηση
Χορογραφία: Ντένις Αλαμάνος
Μουσική: Johann Sebastian Bach
Ερμηνεία: Κατερίνα Χριστοφόρου, Ντένης Αλαμάνος

Under the Shadow

Με επιρροές από την λογοτεχνία και την κοινωνική και καλλιτεχνική συγκυρία του Μεσαίωνα, μια απόπειρα να εξεταστεί η ιδέα της αμαρτίας και της απόλαυσης.

Χορογραφία: Στάθης Παπαναγιώτου
Μουσική: The Sacrifice (Απόσπασμα από την ταινία του Α. Tarcovsky)
Ερμηνεία: Δάφνη Κολυβά, Χριστίνα Ρέινχαρτ, Βίκυ Σπάχου

Almost Blue at Chelsea Hotel

Ένα σχόλιο για την αφομοίωση και τη συμβίωση σε ένα συχνά, σουρεαλιστικό περιβάλλον, σκληρό και γοητευτικό, όπως η νομαδική κοινότητα καλλιτεχνών του Chelsea Hotel.

Χορογραφία: Μαρία Δουλγέρη
Μουσική: Mauro Paulowski, Doors
Επιμέλεια Μουσικής: Σπίλιως Χριστόπουλος
Ερμηνεία: Ιωάννα Αντώναρου, Μαρία Δουλγέρη, Μαριλένα Δαρα, Παπαδόπουλος Άρης, Χρήστος Ξυραφάκης

Leak

Τι μαθαίνουμε και τι μπορούμε να γνωρίζουμε για τους άλλους. Εντέλει, πόσο πραγματική είναι η μεταξύ μας επικοινωνία;

Χορογραφία: Δαρά Μαριλένα
Μουσική: Whisper 32 – Relaxation
Ερμηνεία: Μπίλιω Μαρνέλη, Μαρία Δουλγέρη, Μαρία Μανουκιάν, Αλέξανδρος Βαρδαξόγλου, Αλέξης Φουσέκης, Ολεξάνδρα Ρογκόφσκα, Χρήστος Ξυραφάκης

Ό,τι αφήνω πίσω

Το επίπονο οδοιπορικό του ξεριζωμού μέσα από το σύμβολο της προσφυγιάς του νεότερου Ελληνισμού, δηλαδή της Μικρασιατικής καταστροφής. Ο άνθρωπος ίσως να μην αφήνει ποτέ οριστικά πίσω του το παρελθόν, όσο κι αν ξαναχτίζει τη ζωή του σε καινούργιο τόπο.

Χορογραφία: Μπίλιω Μαρνέλη
Μουσική: Μπάμπης Παπαδόπουλος, Muslimgause
Ερμηνεία: Αριάδνη Ψυχογιοπούλου, Χριστιάνα Κόσιαρη, Ιωάννα Αντώναρου, Ελίνα Δολιανίτη

Alice in Wander

Ποιά πραγματικά είναι η ταυτότητα της Ελληνικής κοινωνίας; Είναι πραγματικά ανεκτική; Έχει επίγνωση των δυνάμεων και των ανθρώπων που την απαρτίζουν και που μερικές φορές αντί να απολαμβάνουν μια δυναμική αφομοίωση βιώνουν «λάθρα» την καθημερινότητα;

Χορογραφία: Αλέξανδρος Βαρδαξόγλου
Μουσική: Steve Reich, Jefferson Airplane, Destroy All Dreamers
Ερμηνεία: Αλέξης Φουσέκης, Μαριλένα Δάρα, Πηνελόπη Μωρούτ, Andi Xhuma, Χρήστος Ξυραφάκης, Νατάσσα Σαραντοπούλου, Ιωάννα Αντώναρου

Colors in Vio

Τα χρώματα της βίας από τέσσερις χορευτές. Σχέσεις ανδρών σε μια προσπάθεια προσέγγισης του θέματος μέσα από την επιθετικότητα αλλά και την συντροφικότητα της ομάδας που κάθε φορά -ανάλογα με τις συνθήκες και τη δυναμική της στιγμής- δημιουργείται.

Χορογραφία: Andi Xhuma
Μουσική: Dr. Dre, Jay Z, Tupac
Ερμηνεία: Ντένις Αλαμάνος, Αλέξανδρος Βαρδαξόγλου, Χρήστος Ξυραφάκης, Αλέξης Φουσέκης

Ακόμη μια θεία μέρα

Εμπνευσμένο από τις «Ωραίες Μέρες» του Σ. Μπέκετ, το κομμάτι προσπαθεί να δώσει την αίσθηση της επανάληψης, της πλήξης και του αδιεξόδου των διαπροσωπικών σχέσεων, των πνιγμένων στον καθωσπρεπισμό και τη σιωπή.

Χορογραφία: Δημήτρης Κουτσούμπας
Μουσική: Frederic Chopin
Ερμηνεία: Αριάδνη Ψυχογιοπούλου, Νατάσα Σαραντοπούλου, Αλεξάνδρα Σαρρηγεωργίου, Μαρία Καλογιάννη, Ιωάννα Αντώναρου

Μαρία

Βασισμένο στον «Ματωμένο Γάμο» και το «Σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα» του Φ.Γ. Λόρκα, το κομμάτι προσεγγίζει το θέμα της απαγόρευσης στον έρωτα, το δικαίωμα της εξέγερσης, αλλά και της καταστολής που μπορεί να εκδηλωθεί με οποιαδήποτε μορφή και να πνίξει το δικαίωμα του ανθρώπου στην επιλογή και την ευτυχία.

Χορογραφία: Αλέξης Φουσέκης
Μουσική: Ελένη Καραίνδρου, Muammer Keteucoglu
Επιμέλεια Μουσικής: Ορέστης Καραμανλής
Ερμηνεία: Andi Xhuma, Νατάσσα Σαραντοπούλου, Αλέξανδρος Βαρδαξόγλου, Ντένις Αλαμάνος, Μαρία Παπαδοπούλου, Ελλάδα Δαμιανού, Μαρία Δουλγέρη, Αλέξανδρος Σταυρόπουλος, Κατερίνα Χριστοφόρου
Τραγούδι: Χριστίνα Μαξούρη

A hard day’s night

Η εργασία όχι ως δικαίωμα, αλλά ως μια σκληρή, καταπιεστική πραγματικότητα που συνθλίβει. Σκληρές μέρες και νύχτες, χωρίς ηρεμία και ένα πολύ επίκαιρο θέμα: όσο μεγάλη είναι η ανάγκη της εργασίας, άλλο τόσο μπορεί πλέον να είναι αγώνας χωρίς πραγματικό αντίκρυσμα στην ποιότητα ζωής του ανθρώπου.

Χορογραφία: Άρης Παπαδόπουλος
Μουσική: Peter Sellers, Franz Schubert, Nicholas Gale
Ερμηνεία: Άρης Παπαδόπουλος, Ολεξάνδρα Ρογκόβσκα

Μηχανές Ευτυχίας

Τα ριάλιτυ τηλεπαιχνίδια μας έμαθαν να ζούμε μέσα από τη δυστυχία, την ευτυχία και τις συγκρούσεις των άλλων, πραγματικές ή στημένες προς χάριν της θεαματικότητας. Τα συναισθήματα και η καθημερινότητα, «αναβαπτισμένα» στην σκηνοθετημένη «ειλικρίνεια» της εικόνας.

Χορογραφία: Χρήστος Ξυραφάκης
Μουσική: Ασύρματος Κόσμος – Stereo Nova, Chuma Chuma – Teetendra Dimple Pataal Bhairavi, Live Κρουστά – Ιάκωβος Μολυμπάκης
Ερμηνεία: Μαρία Μανουκιάν, Αλέξανδρος Βαρδαξόγλου, Μαρία Δουλγέρη, Μαριλένα Δαρα, Χριστίνα Μπίτου, Ροδάνθη Σγουράκη, Αλέξανδρος Σταυρόπουλος, Μαρία Παπαδοπούλου, Κατερίνα Χριστοφόρου, Ειρήνη Αποστολάτου, Ολεξάνδρα Ρογκόβσκα, Αλεξάνδρα Σαρρηγεωργίου, Δημήτρης Κουτσούμπας, Γιώργος Μιχελάκης, Νατάσα Σαραντοπούλου, Άρης Παπαδόπουλος, Andi Xhuma, Ραφαέλα Πετράι, Αλέξης Φουσέκης, Πολίνα Καλαποθαράκου

Inactivated Profiles

Διαφυγή απ’ την πραγματικότητα και εθισμός στην εικονική πραγματικότητα, μέσα από συνεχείς αναφορές στη “γλώσσα του ίντερνετ”. “Like”, “comment”, και “cyber sex” από μια γενιά που εξαρτά την απόλαυση από τον αριθμό των “φίλων” και τις αντιδράσεις τους, το “chat” και τα “retweet”.

Χορογραφία: Αντώνης Σπορίδης
Sound Design & Επιμέλεια Μουσικής: Αντώνης Σπορίδης
Ερμηνεία: Αντώνης Σπορίδης, Χρήστος Ξυραφάκης, Χριστίνα Μπίτου, Μπίλιω Μαρνέλη, Μαρία Μανουκιάν, Πηνελόπη Μωρούτ, Αποστολάτου Ειρήνη, Andi Xhuma