Αρχική|English
Είστε εδώ: 
Celebrating Dance


Ανοιχτά Σύνορα

Η Hellenic Dance Company παρουσιάσε την παράσταση χορού Open Frontiers - Ανοιχτά Σύνορα, στις 28, 29 & 30 Οκτωβρίου 2014 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Η Hellenic Dance Company έφερε στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών την σπονδυλωτή παράσταση με γενικό  τίτλο “Open Frontiers”, προσδοκώντας, μέσα από τα τέσσερα έργα που την απαρτίζουν, να προβληματίσει και να αφυπνίσει το κοινό σχετικά με τις κοινωνικές συνθήκες και τη βαθιά υπαρξιακή κρίση των καιρών. Τα έργα των Akram Khan, Martha Graham, Pascal Rioult και Tono Lachky που θα ερμηνεύσουν οι χορευτές της Hellenic Dance Company (της ομάδας της ΚΣΟΤ), επιλέχθηκαν ακριβώς γιατί όλα μαζί μπορούν να αποτελέσουν μια εκρηκτική δήλωση πάνω στα δεινά της ανθρωπότητας και τους κινδύνους για την ίδια τη ζωή. Τέσσερεις καλλιτέχνες από διαφορετικές εποχές, τέσσερα έργα σε διαφορετικό στυλ, αλλά με κοινή ανησυχία για το μέλλον, με κοινή αποστροφή στον εφησυχασμό και σαφή προσανατολισμό στην αντίδραση απέναντι σε όσα βάζουν σε κίνδυνο την ανθρώπινη ευτυχία. 

Λίγα λόγια για τα έργα και τους δημιουργούς: 

VERTICAL ROAD του Akram Khan

“...όλο και περισσότερο, κατευθύνομαι απρόθυμα προς ένα ισχυρό οριζόντιο ρεύμα, το οποίο είναι ένα μέρος όπου ο χρόνος κινείται σε τόσο υψηλή ταχύτητα, ώστε και η αναπνοή μας ακόμη πρέπει να επιταχυνθεί προκειμένου ως ανθρώπινα όντα να επιβιώσουμε. Και πάντα πίστευα ότι ήταν στην αργή εκπνοή μας, ο τόπος όπου κατοικεί η αίσθηση της βαθιάς πνευματικής ενέργειας.  Σε ένα κόσμο που τρέχει τόσο γρήγορα, με την ανάπτυξη της τεχνολογίας και της πληροφορίας, κατά κάποιο τρόπο είμαι διατεθειμένος να κινηθώ αντίθετα σ' αυτό το ρεύμα, προκειμένου να καταλάβω τι μπορεί να σημαίνει να συνδέομαι όχι μόνο πνευματικά, αλλά και κάθετα."

Ο Άκραμ Καν είναι ένας από τους πιο αναγνωρισμένους χορογράφους της γενιάς του. Ιδιαίτερα γνωστός για τις συνεργασίες του In-I (2008) με τη διάσημη ηθοποιό Juliette Binoche, Sacred Monsters(2006) με τη μεγάλη χορεύτρια Sylvie Guillem, και το βραβευμένο Ζero degrees (2005) με  τον Sidi Larbi Cherkaoui. ο Akram Khan παράλληλα έχει ιδρύσει την Akram Khan Company, η οποία έχοντας καθιερωθεί πλέον ως μία από τις πιο πρωτοποριακές ομάδες χορού για τις δημιουργικές προκλήσεις που θέτει στις παραδοσιακές χορευτικές φόρμες. Η χορευτική γλώσσα κάθε παραγωγής της έχει ως αφετηρία τις καταβολές του Καν στο κλασικό ινδικό ιδίωμα kathak και στη μαθητεία του στο σύγχρονο χορό. Το Vertical Road (βραβείο κριτών The Age για το καλύτερο νέο έργο του 2010), είναι ένα εμβληματικό έργο του Akram Khan για σύνολο σύγχρονου χορού, με μουσική που συνέθεσε ειδικά για το έργο ο επί πολλά χρόνια συνεργάτης του, συνθέτης Nitin Sawhney. Το Vertical Road αντλεί έμπνευση από την παράδοση των Σούφι και τον Πέρση ποιητή και φιλόσοφο Rumi. 

PANORAMA της Martha Graham

Το Panorama που η χορογράφος εμπνεύστηκε και δημιούργησε το 1935 σε μια περίοδο που η καταπίεση των μειονοτήτων, η Μεγάλη Ύφεση και η άνοδος του φασισμού απασχολούσαν σοβαρά πολλούς καλλιτέχνες. Διαποτισμένο από τις ανησυχίες αυτές, το Panorama γεννήθηκε για να εκφράσει τη δύναμη του ανθρώπου να αλλάξει τα πράγματα. Η Ομάδα της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης ερμήνευσε αυτό το σπουδαίο έργο στη Νέα Υόρκη και το Ηρώδειο , αποσπώντας θετικές κριτικές από τον Τύπο, αλλά και το θερμό χειροκρότημα του κοινού. Η Hellenic Dance Company στάθηκε επάξια στο ύψος της τιμής που της έγινε, ερμηνεύοντας με συνέπεια και πάθος το διαχρονικό Panorama. Η εφημερίδα New York Times επισήμανε σχετικά με την ελληνική συμμετοχή ότι "Το ηχηρό χειροκρότημα για το Panorama ήρθε για να ανταμείψει τους 35 νέους χορευτές που, χωρισμένοι σε τρεις κύριες ομάδες, ερμήνευσαν το έργο με θαυμαστό συγχρονισμό και εντυπωσιακή δύναμη.” 

WIEN του Pascal Rioult

Πιστό στις προθέσεις του Ραβέλ, το Wien είναι μια φανταστική και μοιραία περιδίνηση με μαγικές διαστάσεις. Το βιεννέζικο βαλς, η τέλεια εικόνα της εξευγενισμένης κοινωνίας, μετατρέπεται σε σύμβολο ενός αποσαθρωμένου κόσμου που βρίσκεται στη δίνη της βίας και του εξευτελισμού. Το κομμάτι φέρει τη δηλητηριασμένη ατμόσφαιρα της απελπισίας και της μοιρολατρίας. Πρόκειται για τα χνάρια μιας ανθρωπότητας που αποτυγχάνει και για ένα προμήνυμα του θριάμβου του κακού. Το έργο ανέβηκε για πρώτη φορά στις 13 Ιανουαρίου 1995 στο  Sylvia and Danny Kaye Playhouse στη Νέα Υόρκη. 

PASCAL RIOULT, έχοντας μαθητεύσει και αναδειχθεί στις ομάδες  χορού May O'Donnell, Paul Sanasardo και Martha Graham Dance Company, πέρασε το 1994 στο επόμενο στάδιο ιδρύοντας τη δική του ομάδα, RIOULT. Έχει χαρακτηριστεί ως “ένας από τους πιο θαρραλέους και με βάθος δημιουργούς του σύγχρονου χορού σήμερα, με ρίζες στην παράδοση και ανοιχτό βλέμμα στο μέλλον”.

No more fairytales του TONO LACKHY 

Ο Tono Lachky έχει το χάρισμα να αποτυπώνει σε κίνηση το σφυγμό της εποχής μας με παλμό, χιούμορ και έντονα θεατρικά στοιχεία. Στην νέα αυτή συνεργασία του με την Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης, ο Τόνο θα παρουσιάσει τη νέα πρωτότυπη χορογραφία του με τίτλο “No more fairytales”, ένα κωμικοτραγικό σχόλιο πάνω στη σύγχρονη πραγματικότητα, μια γιορτή του χορού “αφιερωμενη στους Έλληνες στους καιρούς της κρίσης.” 

Ο Tono Lachky, ένα από τα πλέον ανερχόμενα διεθνή αστέρια του σύγχρονου χορού, έγινε μέλος της Akram Khan Company Μάρτιο του 2004 και ακολούθησε τη μεγάλη διεθνή περιοδεία του "MA" (48 χώρες σε όλο τον κόσμο) για δύο χρόνια. Ως χορογράφος, έχει δημιουργήσει διάφορα έργα, τα πιό γνωστά από τα οποία είναι τα "Twice Read", "Softandhard", "Heaven is the place"-, "Perfect Day To Dream", "Kids in a play", "Mind a Gap". Είναι συνιδρυτής του Les SlovaKs Dance Collective. Δημιούργησαν το "Opening Night" (2007), το "Journey Home" (2009), το "Les SlovaKs - The Concert" (2010) και το "Fragments" (2012). Από το 2007 η ομάδα Les SlovaKs δίνει παραστάσεις σε Ευρώπη, Αφρική, Κεντρική και Βόρεια  Αμερική.

Τοποθεσία: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη, Αθήνα
Ημερομηνία: 28, 29 & 30 Οκτωβρίου 2014, στις 21.00
Τιμές εισιτηρίων: Είσοδος ελεύθερη, με δελτία προτεραιότητας.
Trailer Video


Eίπαν για την παράσταση...

Παρακολουθώντας τα 'Ανοιχτά Σύνορα' της Hellenic Dance Company συναρπάστηκα με το εξαιρετικό επίπεδο της παραγωγής. Ως δημιουργός μπορώ να ξεχωρίσω το ταλέντο, τη σκληρή δουλειά και το πάθος, γι' αυτό θέλω να συγχαρώ την Παυλίνα Βερέμη για το μακροχρόνιο έργο της στο χορό. Επίσης τους αξιόλογους συνεργάτες και τους χορευτές που παρουσίασαν έργο υψηλού διεθνούς επιπέδου.

Μαρία Φαραντούρη

Παρασύρθηκα προσωρινά στην ψευδαίσθηση ότι ήμουν αλλού, μιας και όλοι είμαστε λίγο πολύ θύματα της εντύπωσης ότι τα σπουδαιότερα γίνονται “έξω” και “αλλού”. Όλοι οι “έξω” όμως θα είχαν πολλά να μάθουν και να εμπνευστούν από αυτήν την παράσταση και πάνω απ’ όλα από την ικανότητα και το πάθος των χορευτών. Μπράβο σας!!!

Δημήτρης Δασκαλόπουλος
Ιδρυτής ΝΕΟΝ

Η καθιερωμένη πλέον ετήσια παράσταση της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης θεωρώ ότι ξεπέρασε εφέτος κάθε προσδοκία. Οι εξαιρετικές χορογραφίες ανέδειξαν το υψηλότατο επίπεδο των σπουδαστών. Η προσπάθεια και πρόοδος που καταβάλλει η Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης και μάλιστα όχι υπό τις ευνοϊκότερες συνθήκες προβάλλει ιδιαίτερα ενθαρρυντική για το παρόν και το μέλλον του χορού στην Ελλάδα, πράγμα που επιβεβαιώνεται και από τη στελέχωση με έλληνες χορευτές από τη Σχολή σε σημαντικά και διεθνή χορευτικά σχήματα. Καθώς διετέλεσα Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης την περίοδο που ανέλαβε τα ηνία η κ Παυλίνα Βερέμη και παρακολούθησα στενά την αναγέννηση, κυριολεκτικά, της σχολής, ας μου επιτραπεί να επισημάνω πως της οφείλονται θερμές ευχαριστίες και συγχαρητήρια.

Κατερίνα Κοσκινά
Καλλιτεχνική Διευθύντρια Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης

Οι παραστάσεις της Hellenic Dance Company της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης απογειώνουν το κοινό και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό...τεκμήριο ότι η Ελλάδα μπορεί να εκτοξευθεί όταν συνδυάζεται το πάθος, η σκληρή δουλεία και η γνώση. Είναι λαμπρό παράδειγμα του νέου ελληνικού θαύματος!

Ιωάννα Σαπφώ Πεπελάση
Αναπληρώτρια καθηγήτρια Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Έξοχη και τρομερή παράσταση! Ένα από τα 2 πιο εκπληκτικά θεάματα χορού που είδα φέτος!

Ανδρέας Ρικάκης
Κριτικός Χορού

Επειδή τυχαίνει να είμαι στο Δ.Σ. της ΚΣΟΤ, γνωρίζω προσωπικά τον τεράστιο αγώνα που γίνεται όχι μόνο για την επιβίωση της σχολής, αλλά συγχρόνως για την επίτευξη υψηλού επιπέδου πρωτογενούς δημιουργίας, που είναι και το ζητούμενο. Αυτές οι προσπάθειες πρέπει να βοηθιούνται και να αντιμετωπίζονται με μεγάλο σεβασμό. Θέλω επίσης να τονίσω πως είχα καιρό να παρευρεθώ σε παράσταση τόσο υψηλού επιπέδου που σ’ έκανε να ξεχνάς το νεαρό της ηλικίας των χορευτών.
Συγχαρητήρια!

Κώστας Βαρώτσος
Γλύπτης, Καθηγητής Εικαστικών Τεχνών Σχολή Αρχιτεκτονικής ΑΠΘ

Άψογη εκτέλεση και δημιουργικότητα! Αξιοθαύμαστο αποτέλεσμα!

Ιωάννα Χαραλάμπους
Νομική Σύμβουλος, Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

Ο Λεωνίδας Ντεπιαν - πολύ σημαντικός άνθρωπος και βαθύς γνώστης του Χορού, με διεθνή καριέρα: - έλεγε συχνά: "Ο Χορός στην Ελλάδα αντιμετωπίζεται ως πολίτης τρίτης κατηγορίας". Η τελευταία παράσταση της Hellenic Dance Company "Open Frontiers" απέδειξε με πανηγυρικό μάλιστα τρόπο και με ένα δύσκολο ρεπερτόριο από καταξιωμένους και ξένους και έλληνες χορογράφους, ότι, παρά τις πολλές και ποικίλλες δυσκολίες που αντιμετωπίζει, ο Χορός στην Ελλάδα καλά κρατεί ρίχνοντας έτσι το "γάντι" και στην Πολιτεία.
Εννοείται όμως πως τίποτα δεν είναι τυχαίο. Εδώ και πολύν καιρό, γίνεται μεγάλη προσπάθεια, γίνεται δουλειά, ουσιαστική δουλειά από την Καλλιτεχνική Διευθύντρια κα Παυλίνα Βερέμη και τους συνεργάτες της στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης. Γνωρίζω από πρώτο χέρι τις δυσκολίες - και όχι μόνον οικονομκικές - που αντιμετώπιζαν και αντιμετωπίζουν πάντα. Θέλει γνώση αλλά και πολύ επιμονή, υπομονή και μεράκι για να τα "φέρεις βόλτα". Με το "Open Frontiers", η Hellenic Dance Company-το εμπνευσμένο παιδί της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης (ΚΣΟΤ), έδειξε, άλλη μία φορά, ότι μπορεί να σταθεί δίπλα στις καλύτερες προσπάθειες που γίνονται στο εξωτερικό. Συγχαρητήρια λοιπόν, από καρδιάς, στην κυρία Βερέμη και στους συνεργάτες της, και, κυρίως, στις χορεύτριες και τους χορευτές για τις αξέχαστες βραδιές χορού που μας χάρισαν. Νομίζω ότι, αν ο Λεωνίδας Ντεπιαν ήταν ακόμη κοντά μας, θα χαμογελούσε ευχαριστημένος και θα έλεγε στους χορευτές "Μπράβο. Τα καταφέρατε!" Ναι, τα κατάφεραν! Και όχι μόνο τα κατάφεραν αλλά απέδειξαν ότι πολλά μπορούν να γίνουν, ακόμη και σε Εποχή Κρίσης! Τώρα σειρά της Πολιτείας να αναλάβει τις ευθύνες της!
Συγχαρητήρια και ένα Μεγάλο "Ευχαριστούμε!"

Αλέξης Κωστάλας

Παρακολουθώ με θαυμασμό τα τελευταία χρόνια την εξαιρετική δουλειά της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης.
Το επίπεδο των παραστάσεων και το ταλέντο των χορευτών με γεμίζει αισιοδοξία για το μέλλον του σύγχρονου χορού στη χώρα μας.

Δάφνη Ζουμπουλάκη
Γκαλερί Ζουμπουλάκη

Η παράσταση Open Frontiers που παρακολουθήσαμε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών την 29η Οκτωβρίου 2014, άφησε εμάς και πολλούς άλλους κυριολεκτικά άφωνους και συγκινημένοuς! Αναμέναμε ποιότητα, διότι έχουμε παρακολουθήσει με ενδιαφέρον την ανοδική πορεία της ΚΣΟΤ τα τελευταία χρόνια, αλλά η παράσταση που είδαμε τεκμηρίωνε ένα άλμα πολύ μεγαλύτερο απ’ ότι περιμέναμε.
Η επιλογή των θεμάτων μέσω των καταξιωμένων διεθνών χορογράφων και κυρίως η τεχνική των χορευτών ήταν εφάμιλλα των καλύτερων διεθνών παραγωγών.
Συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές. Είχαμε καιρό να νιώσουμε τέτοια ανάταση στη χώρα μας!

Κώστας Καρράς
Αντιπρόεδρος Europa Nostra
Λυδία Καρρά
Σκηνοθέτης
Ιδρυτές ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού

"Να πώς θα ήταν η Ελλάδα, αν..!"

Στάθης Λιβαθινός
Σκηνοθέτης

Η παράσταση Open Frontiers στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών αποτέλεσε μια πολύ ευχάριστη έκπληξη. Τόσο η επιλογή των χορογραφιών όσο και, κυρίως, η άψογη εκτέλεσή τους από μια ομάδα νέων χορευτών με πολύ ταλέντο και, προφανώς, εμπνευσμένη καθοδήγηση είχε ως αποτέλεσμα μια παρουσίαση γεμάτη ζωντάνια και καλό γούστο, που φανέρωνε όμως επίσης αξιόλογη πειθαρχία και τεχνική κατάρτιση.
Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στην ΚΣΟΤ για το εξαιρετικό έργο που επιτελεί.

Παύλος Καλλιγάς
Αναπληρωτής Καθηγητής Αρχαίας Φιλοσοφίας
Ε. Κ. Πανεπιστήμιο Αθηνών
Τμήμα Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης

Ένα φλογερό σύννεφο σαν ρυθμική ενδοφλέβια έκρηξη κρυσταλλικής ευφορίας.

Δημήτρης Καλοκύρης
Συγγραφέας

Αυτό που με γοήτευσε άμεσα στην παράσταση, ήταν το πώς ο καθένας χορευτής διατηρούσε την ταυτότητα του και ταυτόχρονα ήταν μέρος της ομάδας που λειτουργούσε σαν ένα πολύμορφο σώμα. Αυτή η ισορροπία ανάμεσα στο ατομικό και το ομαδικό είναι χαρακτηριστικό της νεωτεριστικής αντίληψης που θέλει το άτομο ν’ αυτo-γνωρίζεται διαχεόμενο στο σύνολο. Πρόκειται για την επιθυμία του ανθρώπου ν’ αυτό-νομηθεί δίχως ν’ απομονωθεί, να εκφράσει την ατομικότητα του δίχως να εγκλωβιστεί στα όρια του ατομισμού και επίσης να γίνει μέρος ενός δρώντος συνόλου διατηρώντας την αυτοσυνείδηση του. Η παράσταση αυτή φανερώνει τις πλούσιες δυνατότητες του δημιουργικού προσώπου το οποίο αντλεί τις δυνάμεις κι εμπνεύσεις του από την γόνιμη συνύπαρξη σώματος και πνεύματος, όπου το ένστικτο του χορευτή συνεργεί με την σώφρονα γνώση του χώρου. Το όνειρο, ο ρυθμός, το όραμα, η χαρά, η εσωτερική κι εξωτερική περιπέτεια συνέδρασαν δημιουργικά προσφέροντας στον θεατή την απόλαυση της δημιουργίας.

Δημοσθένης Δαββέτας
Καθηγητής Πανεπιστημίου, εικαστικός, ποιητής
Σύμβουλος του Πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά σε θέματα πολιτισμού

Κάθε συνεύρεση με τη δύναμη και την ενέργεια της ομάδας της ΚΣΟΤ είναι μία ποιητική απόδραση από τα τετριμμένα. Είναι πραγματικά συγκινητικό το πάθος όλων των παιδιών.

Λοΐζος Ξενόπουλος
Διευθυντής Προγράμματος του MEGA

Αγαπητή Παυλίνα, Συγχαρητήρια και ευχαριστώ πολύ για την εκπληκτική παράσταση της Hellenic Dance Company.
Την ευχαριστήθηκα ιδιαιτέρως και δεν ήθελα να τελειώσει προπαντός το τρίτο μέρος στο οποίο και τα σχόλια γύρω- από το κάθισμα μας ήταν γεμάτα ενθουσιασμό!!
Καλή συνέχεια στο έργο σου και πάλι συγχαρητήρια.

Ιωάννα Λαλαούνη

Σας οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δώσατε να δω την καταπληκτική παράσταση OPEN FRONTIERS της Hellenic Dance Company. Ενθουσιάστηκα!!! Ειδικά το No More Fairy Tails του Tono Lachky και το Vertical Road του Akram Kahn ξεσήκωσαν τον ενθουσιασμό μου αλλά και τα παρατεταμένα χειροκροτήματα όλου του κοινού.
Διάχυτη η συγκίνηση. Η αίθουσα γεμάτη. Σημειωτέον ότι καθώς συναντηθήκαμε μετά το τέλος της παράστασης με γνωστούς και φίλους, ήταν κοινή η παραδοχή ότι τέτοιας ποιότητας δουλειά στο χώρο του πολιτισμού μας αναπτερώνει το ηθικό, κάτι που τόσο μα τόσο χρειαζόμαστε.
Ένα μεγάλο μπράβο στην Παυλίνα, στους συνεργάτες, χορογράφους και χορευτές με θερμές ευχές να βρει την υποστήριξη που αναμφισβήτητα αξίζει και δικαιούται για το αξιόλογο έργο που μας προσφέρουν.

Έφη Στρούσα
Ιστορικός Τέχνης

Παρακουλήθησα την παρασταση "Open Frontiers" της Hellenic Dance Company στο Μέγαρο Μουσικής. Ήταν μια παραστάση ύμνος στην τέχνη του χορού και στην δυνατότητα να περιγραφεί η σύχρονη πραγματικότητα μέσα από τις χορογραφίες που παρουσιάστηκαν.

Γεράσιμος Ρήγας
Σκηνοθέτης

I was really amazed at the extremely excellent quality of the work of the Hellenic Dance Company. These young dancers made Greece very proud dancing in March at the New York City Center and the Herodion in July.
Now once again they were able to produce in such a great manner under the terrible conditions of the economic crisis.
Seeing this young people perform I strongly feel that Greece has a future.

T. Gourdomichalis
International Member of Martha Graham Dance Company New York

Bravo!!! To the Greek National School of Dance and to Pavlina. It is always a pleasure to attend your performances and hope to join you again soon.

Artemis Zenetou
Executive Director of the Fulbright Foundation in Greece